Analiza proiecte
Corp chilii cu anexe gospodaresti la Manastirea Dragomirna
Manastirea Dragomirna este monument istoric inscris in LMI 2010, po2 305, cod SV-II-a-A-05577.
Constructia se executa pe terenul situat in intravilanul satului Dragomirna, ce se afla in proprietatea Manastirii Dragomirna, pe locul actualului arhondaric pentru pelerini, pentru care s-a obtinut autorizatia de demolare.
Constructia se incadreaza in atmosfera de manastire atat prin volumul creat cat si prin finisajele exterioare. Regimul de inaltime va fi demisol + parter + etaj + mansarda partiala.
Intrarea principala se afla pe fatada de vest, in vecinatatea parcarii auto nou create pe aceasta latura. Pe aceeasi fatada se mai afla si o intrare secundara ce reprezinta unul dintre accesele posibile la bucatarie. Pe fatada de nord se afla, apropiat de intrarea principala, accesul la sala de conferinte, iar pe fatada de est se afla accesul la zona de cabinete medicale. Toate aceste functiuni pot fi accesate si din interiorul cladirii, nu doar din exterior. La demisol, pe fatada de sud, se afla accesul de serviciu si cel catre centrala termica, realizata printr-o curte de serviciu.
Zonele, in vecinatatea constructiei, rezultate dupa crearea trotuarelor, a circulatiilor auto si a parcarii vor fi tratate ca spatii verzi si vor fi amenajate cu gazon, arbusti si arbori decorativi pe o suprafata de aproximativ 500 mp.
Demisolul
Demisolul contine zona de lucru cu ateliere pentru diverse activitati (sculptura, plante medicinale, restaurare carte, sala repetitii cor) si depozitari aferente, brutaria cu vestiar pentru personal, depozite frigorifice si pentru alimente, birou receptie marfa si grup sanitar. De asemeni, demisolul contine un lift de marfa care permite transportul a diverse materiale catre toate celelalte niveluri.
Parterul
La parter, functiunile sunt impartite in trei zone: zona destinata servirii mesei cu bucatarie complet utilata si sala de mese, zona administrativa, cu birou si sala de conferinte, ambele zone avand acces la grupurile sanitare de la acest nivel si a treia zona, cea de cabinete medicale (stomatologie si cabinet asistenta).
Etajul
Etajul contine chiliile, care sunt camere de una sau doua persoane, grupuri sanitare si bai, spalatoria, uscatoria, o camera de rugaciune si o sala multifunctionala. Fiecare chilie este dotata cu un lavoar si cu mobilier adecvat pentru acest tip de functiune. Pe fiecare tronson si la fiecare nivel sunt amplasate grupuri sanitare si bai. La mansarda se afla o alta zona de locuit cu chilii de una sau doua persoane. Grupurile sanitare si baile sunt comune.
Structura de rezistenta a cladirii este pe cadre, din stalpi si grinzi din beton armat si inchideri cu pereti de zidarie caramida. Acoperisul este in sistem sarpanta din lemn ecarisat, cu invelitoare tabla plana prevopsita, culoare gri inchis mat.
Sistemul de fundare adoptat este retea de grinzi beton armat, pentru echilibrarea si evitarea tasarilor diferentiate. Fundatiile se vor realiza din beton armat C16/20, au sectiunea transversala 55 cm x 100 cm si vor fi asezate pe un strat de beton de egalizare C6/7,5 de 10 cm grosime. Pentru toate fundatiile, cota de fundare este -4,5 fata de cota =/-0,00 a cladirii.
Elevatiile si peretii demisolului se vor executa din beton. Finisajele exterioare sunt simple, de calitate buna, agrementate tehnic, specifice incintei si nu intra in contradictie cu atmosfera de manastire.
Finisajele propuse sunt urmatoarele:
- tamplarie lemn stratificat cu geam termoizolant
- tencuiala decorativa culoare alba cu granulatia de 2 mm, pe termosistem din polistiren expandat ignifugat
- placaje lemn impregnat si baituit montate pe schelet de sustinere la fatada
- tencuiala decorativa culoare gri la soclu
- tabla plana prevopsita culoare gri inchis montata in fasii orizontale inguste la invelitoare
- placaje granit fiamat la podeste si trepte exterioare
- tabla plana prevopsita culoare gri inchis la jgheaburi si burlane
Finisajele interioare propuse sunt urmatoarele:
- pardoseli din gresie ceramica portelanata
- pardoseli din parchet laminat
- placaje faianta la bai si bucatarie
- tencuieli obisnuite
- vopsitorii cu var lavabil culoare alba
- tamplarie interioara din lemn
- tamplarie interioara din PVC
- plafoane gipscarton de 12,5 mm grosime, pe structura metalica.